Обвиниха Qualcomm за измама при тестването на Snapdragon чиповете.

Темата за измамите при бенчмарковете е интересна, тъй като и преди е излизала на дневен ред в света на смартфоните. Тези чипове биха могли да съперничат по производителност на процесорите от серията M на Apple и биха могли да дадат шанс на Windows on Arm.

Според SemiAccurate Qualcomm “мами” с резултатите от бенчмарковете за SoC Snapdragon X Elite и X Plus, които дизайнерът на чипове предоставя на производителите и медиите. В доклада си SemiAccurate се позовава на двама “големи” производители и на “източник от Qualcomm”.

Един от основните отбелязани проблеми е, че дори водещите производители не могат да пресъздадат резултатите от бенчмарковете на Qualcomm. Базираната в Сан Диего компания все още не е отговорила на исканията за коментар.

По време на срещата Snapdragon Summit през октомври миналата година Qualcomm се държеше малко странно по време на брифинга за SoC Snapdragon X Elite. На MWC нещата се влошиха още повече, тъй като компанията изложи слайдове, показващи, че процесорът в чипа X Elite превъзхожда процесорите на Apple, AMD и Intel, без да покаже никакви данни, които да обосноват тези твърдения.

Qualcomm заяви, че ще даде време на медиите да проверят тази информация, преди чиповете да бъдат официално обявени. За да бъдат нещата още по-лоши, когато производителите получиха първоначалните си проби, показателите за производителност бяха “далеч под 50%” от цифрите, заявени от Qualcomm.

Гореспоменатият “задълбочен източник” в Qualcomm заяви пред SemiAccurate, че бенчмарковете са били измамни и че Qualcomm е била наясно с това. Лаптопите, използващи новите чипове, ще бъдат пуснати на пазара през юни и Qualcomm все още няма да позволи независими тестове на хардуера.

Ако се интересувате от темата, може би си спомняте, че през 2014 г. Тогава Samsung заяви: “Samsung Galaxy Note 3 увеличава максимално честотите на своя CPU/GPU, когато изпълнява функции, изискващи значителна производителност”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *