Руският космически боклук е почти унищожил спътника на НАСА

Новият анализ на близкото разминаване със спътника TIMED на НАСА през февруари открива, че отломките са се приближили много повече, отколкото се смяташе досега. Новината допълва нарастващия списък на близките случаи и предизвиква тревога за нарастващата честота на тези събития. TIMED е оперативен спътник, чиято функция е да изучава мезосферата и долната йоносфера.

Ако двете се бяха сблъскали, щяха да се образуват хиляди малки парчета космически отломки, които след това биха могли да разбият и фрагментират други спътници или парчета космически боклук, създавайки каскаден ефект, известен като синдром на Кеслер. Първоначалните наблюдения показват, че двата спътника са се доближили на 20 метра един от друг. Наскоро обаче служител на НАСА разкри, че са били много по-близо – на по-малко от 10 метра.

TIMED и нефункциониращият отбранителен спътник Cosmos 2221 не могат да се маневрират, което прави невъзможно НАСА да промени траекторията на спътника си като предпазна мярка. През последните години Международната космическа агенция се е наложила да промени траекторията си, за да избегне космически боклук, създаден от руски оръжеен тест. Важно е да се отбележи, че космическият боклук представлява сериозен проблем както за световната астрономическа общност, така и за спътниковата индустрия.

Астрономът от Университета в Реджина д-р Саманта Лоулър предупреждава, че съзвездието Starlink на SpaceX ни поставя “точно на ръба” на синдрома на Кеслер, което може да затрудни астрономическите операции.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *