Защита от астробиологични заплахи: предизвикателство за защита на Земята от органични космически врагове

Фактически такава инициатива отдавна е била основна цел на международните изследвания по планетата през последните две десетилетия. По информация на 11 април, вестникът “Хюстън Кроникъл” публикува статия с заглавие “Готови ли са САЩ за извънземни? Не и ако са микроби.

Как да защитим Земята от космическите буболечки?” Бившата конгресменка от Демократическата партия Дона Шалала и Сюзън Брукс, бивш прокурор на САЩ и конгресмен от Републиканската партия, работят заедно в Двупартийната комисия по биозащита. Шалала е била министър на здравеопазването и човешките ресурси в администрацията на Клинтън, докато Брукс е служила в части от щата Индиана.

Двупартийната комисия по биозащита е частно финансирана структура, създадена през 2014 г., която има за цел да оцени състоянието на усилията на САЩ в областта на биозащитата и да изготви препоръки за постигане на значима промяна. В статията си, Шалала и Брукс посочват, че с навлизането в непознатото се излагаме на нови и непредвидени досега опасности. Те изтъкват възможността от съществуване на неинтелигентни извънземни микроорганизми и техния потенциален вреден ефект върху здравето и безопасността на хората, животните и растенията.

Основните цели на Двупартийната комисия по биозащита са предотвратяване на замърсяването на извънземната среда със земни организми и предотвратяване на увреждането на земните жители от извънземни или мутирали земни микроби. Шалала и Брукс отбелязват, че вече са започнали програми за предотвратяване на замърсяването от космоса и за гарантиране на здравето и безопасността на астронавтите. За да се опазят общественото здраве, безопасността и сигурността, както и да се развият нови технологии и медицински контрамерки за откриване, диагностициране, лечение и предотвратяване на заболявания в космоса и на Земята, Шалала и Брукс призовават за спешно внимание и действия.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *