Новият болид на Формула Е ускорява до 100 км/ч за 1.82 секунди.

Въпреки това, сериите не чакат изцяло новия електрически автомобил да бъде готов да излезе на пистата, за да дебютират с някои значителни подобрения на настоящия модел. Серията въвежда и промени по каросерията, целящи подобряване на аеродинамиката и издръжливостта, особено на носа, както и задвижване на всички колела (AWD) за първи път в автомобил от Формула Е.

От Формула Е твърдят, че Gen3 Evo е способен да ускорява с цяла секунда по-бързо от версията Gen3, като ускорява от 0-100 км/ч за 1,82 секунди и с 36% по-бързо от Gen3 EV, който в момента се използва в състезанията.

Тези цифри не са и теоретични: серията вече е постигнала показателите на пистата в Мизано, Италия. Gen3 Evo все пак трябва да достигне 100 км/ч за по-малко от две секунди, когато дебютира на пистата за състезания през следващата година.

Ключов аспект на това отключване на ускорението е използването на AWD за първи път в автомобил от Формула Е. Серията дебютира с двойно задвижване при Gen3, но досега предното се използваше само за регенериране на батерията. AWD ще се използва само по време на по-късните кръгове на квалификацията (преки двубои), на старта на състезанието и когато пилотът е активирал режим „Атака“ по време на състезанието.

Освен увеличаването на ускорението, водачите би трябвало да имат по-добър контрол и по-голямо сцепление, когато AWD е активен. Освен това то изцяло променя стратегията на отборите и може да доведе до още по-вълнуващи състезания.

При автомобила от поколение 3 повредите на предното крило са често срещани и то често се заклещва под автомобила, което става опасно за пилота, опитващ се да се върне в питстопа. Според Формула Е промените в каросерията не само са „по-здрави“ и „по-издръжливи“, но и подобряват аеродинамиката, което може да допринесе за повече битки колело в колело на пистата.

Друга ключова промяна е свързана с гумите. Това увеличение на сцеплението е от съществено значение, тъй като Gen3 Evo използва предно задвижване за AWD.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *