Apple води преговори с OpenAI и Google за осигуряване на поддръжка на изкуствен интелект в iOS 18.

По време на Apple конференцията, ще бъде представен iOS 18. Тази актуализация се очаква да бъде най-голямата в историята на iOS поради новите функции на изкуствения интелект, които ще бъдат включени в операционната система. Също така, се предполага, че Siri ще получи промяна в изкуствения интелект, което вълнува много потребители на iPhone. Според Марк Гърман от Bloomberg, Apple е възобновила преговорите с OpenAI, компанията, която стои зад ChatGPT, за изпълнение на някои от функциите на изкуствения интелект, които ще бъдат налични в iOS 18.

Гърман е заявил, че фокусът на Apple върху изкуствения интелект в iOS 18 ще бъде да помогне на потребителите да се справят по-лесно и по-бързо с ежедневните задачи. В доклада се казва още, че Apple продължава да води преговори с Google за лицензиране на чатбота Gemini AI на последната за iOS 18. Според статията на Gurman, Apple все още не е взела решение кое технология за изкуствен интелект на компанията да използва. Той казва, че Apple може да реши да сключи лицензионно споразумение и с двете компании или с никоя от тях.

Тази седмица Apple пусна някои големи езикови модели с отворен код, които са предназначени да работят локално на устройствата, а не в облака. Недостатъкът на изпълнението на задачите за ИИ на устройство е, че потребителят не получава достъп до по-мощни сървъри, които могат да се справят с по-сложни алгоритми за ИИ. Тъй като големите езикови модели като ChatGPT трябва да преминат през облака, за да работят на смартфони, Гърман смята, че Apple може да позволи някои базирани в облака функции на ИИ да бъдат разрешени в iOS 18 и те да бъдат захранвани от ChatGPT или Gemini на Google.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *