NASA откри планета, два пъти по-голяма от Земята, с газ, който се произвежда само от живот.

Космическият телескоп на NASA “Джеймс Уеб” беше изстрелян на 25 2021 г. с ракета “Ариана 5” от европейския космодрум във Френска Гвиана в Южна Америка и миналата година направи много вълнуващо откритие. Той се намира на 124 светлинни години от Земята и е с радиус около 2,6 пъти по-голям от този на Земята и с маса 8,6 пъти по-голяма от земната.

За първи път планетата K2-18b беше открита от космическия телескоп “Кеплер” на NASA, който стартира през 2009 г., но по време на мисията на телескопа “Джеймс Уеб” атмосферата й беше разгледана по-отблизо. Миналата година беше открито, че K2-18b има “наличие на въглеродни молекули, включително метан и въглероден диоксид” – разкри NASA.

Откритието надгражда предишни констатации, които предполагат, че планетата може да е “хицеанска екзопланета”, т.е. “такава, която има потенциал да притежава богата на водород атмосфера и покрита с водни океани повърхност”.

На Земята молекулата диметилсулфид (DMS) се произвежда само от живота. По-голямата част от DMS в земната атмосфера се отделя от фитопланктона в морската среда.

Въпреки това НАСА отбелязва, че големият размер на планетата може да означава, че тя не е обитаема за форми на живот, тъй като “вътрешността на планетата вероятно съдържа голяма мантия от лед под високо налягане” или е възможно океанът ѝ да е “твърде горещ, за да бъде обитаем или течен”. В петък (26 април) телескопът “Джеймс Уеб” насочи изцяло вниманието си към K2-18b в опит да проучи допълнително признаците на потенциален живот, наблюдавайки планетата в продължение на осем часа.

Мадхусудхан завършва: “Предстоящите наблюдения би трябвало да могат да потвърдят дали DMS наистина присъства в атмосферата на K2-18 b в значителни количества.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *