Самолетът Boom XB-1 получи разрешение да надмине скоростта на звука

Тестовете трябва да се проведат по-късно тази година в свръхзвуковия коридор Black Mountain в Мохаве, щата Калифорния. Резултатите могат да помогнат за доказване на осъществимостта на конструкцията в области като разход на гориво, скорости и летателни характеристики. “След успешния първи полет на XB-1 очаквам с нетърпение историческия му първи свръхзвуков полет”, заяви основателят и главен изпълнителен директор на Boom Supersonic Блейк Шол.

“Благодарим на Федералната авиационна администрация за подкрепата на иновациите и за това, че дава възможност на XB-1 да продължи да изпълнява важната си роля да дава насока за бъдещето на свръхзвуковите пътувания.” Одобрението идва само няколко седмици след успешния изпитателен полет на X-B1 с дозвукова скорост, извършен от двойка пилоти-изпитатели. Според компанията то е резултат от задълбочен преглед и оценка на околната среда и задължава самолет-помощник да следва XB-1, за да следи и записва безопасността на полета.

През това време тя “систематично ще разширява полетната обвивка”, за да потвърди експлоатационните качества и управлението, каза Бум, като същевременно ще извършва проверки на всички системи по време на полет и ще демонстрира безопасен марж до границите на трептене/вибрации. Изпитвателният пилот Тристан Бранденберг ще бъде зад командния пулт по време на първия свръхзвуков полет. Пътническите полети обаче все още са далеч назад.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *