Експерт отговаря на вечния въпрос: коя платформа е по-сигурна – iOS или Android?

След това оставил телефоните да работят на празен ход, докато проверявал колко често се свързват с чуждестранни сървъри и къде се намират тези сървъри. През петте дни, в които iPhone е бил оставен сам, Наприс казва, че е “проследил всяка изходяща връзка на iPhone към външни сървъри”. Той изчислява, че телефонът на Apple е изпращал средно по 3 308 заявки на ден в сравнение с 2 323 заявки дневно, които са били изпращани средно за телефона с Android през трите дни, в които е бил оставен без работа.

Но ако в тази надпревара с два коня дърпате за Android и смятате, че той е победител, сте прибързани. Cybernews пише: “В сравнение с експеримента с Android, броят на запитванията на iPhone за недобронамерени държави е нисък”. Само 24% от заявките, направени от телефона с Android, са изпратени до Google, а останалите са изпратени до приложения на трети страни.

Например, докато iPhone се свързва с руски сървър, принадлежащ на китайската технологична компания Alibaba, средно по веднъж на ден, устройството с Android пингва към сървър в Русия 13 пъти по-често, като изпраща 39 заявки за период от три дни. И докато iPhone не е пингнал нито един сървър в Китай, телефонът с Android се е свързвал с китайски сървър средно по пет пъти на ден. Освен това iPhone се свързва със сървърите на социалните медии много по-рядко, отколкото телефонът с Android.

iPhone контактува със сървърите на Facebook средно 20 пъти на ден в сравнение с 200 пъти на ден средно за устройството с Android. iPhone се е свързвал с TikTok общо 36 пъти, а сървърът на ByteDance, до който е достигнал, не се е намирал в Китай. Телефонът с Android е контактувал с TikTok близо 800 пъти.

Интересно е, че в дните, в които iPhone е бил неактивен, Snapchat, Gmail и OneDrive са използвали най-много живот на батерията – съответно 38%, 34% и 11%. В някои дни Snapchat е бил активен във фонов режим в продължение на повече от един час. “Нито едно приложение в Apple App Store не може да се счита за откровено рекламен софтуер.

Всички приложения в App Store представляваха големи платформи, които стояха зад тях, и бяха по-полезни от захранвани от рекламни съмнителни приложения, генератори на шеги или слабо известни PDF-визуализатори в Google Play”, казва той.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *