ФБР издава предупреждение към потребителите на приложения за запознанства

Американската правителствена агенция публикува ново съобщение за обществена услуга, в което предупреждава, че “безплатните” услуги за онлайн проверка на профили са най-новият начин, по който измамници и мошеници се насочват към потребителите на приложения за запознанства. В миналото измамниците са разчитали на романтични измами, за да измъкнат от хората в приложенията за запознанства трудно спечелените им пари.

Една от най-популярните романтични измами се нарича “разфасоване на прасе”, при която измамниците повишават доверието на жертвата, преди да ѝ отнемат всичко, което има. Тъй като обаче това изисква много време и усилия, измамниците започнаха да използват “безплатни” онлайн услуги за проверка, за да оберат жертвите си с течение на времето.

В своето съобщение ФБР обяснява, че измамниците, които използват тази тактика, първо се запознават с жертвите си чрез приложение за запознанства или уебсайт. Оттук те изразяват интерес към установяване на действителна връзка, като се опитват да убедят жертвите си да преминат от приложението или уебсайта за запознанства към криптирана платформа.

Всъщност така наречените уебсайтове за проверка, използвани в тази измама, всъщност съдържат фалшиви статии по тези теми, за да изглеждат по-легитимни. Ако жертвата все още не е разбрала, че е измамена, следващата стъпка в процеса на проверка трябва да е ясен сигнал.

За да бъде проверена, жертвата ще трябва да предостави както лична, така и финансова информация, включително пълното си име, телефонен номер, имейл адрес, както и номера на кредитната си карта. След като проверката приключи, жертвите ще бъдат отведени до зле направен сайт за запознанства, а месечното извлечение от кредитната им карта ще покаже такса към неизвестна фирма вместо към самия сайт.

В този момент обаче измамниците разполагат с всичко необходимо, за да извършат измама или евентуално дори кражба на самоличност. Онлайн запознанствата могат да бъдат забавни, но както видяхме тук, те могат да бъдат и опасни, ако не вземете необходимите предпазни мерки и не бъдете особено внимателни онлайн.

Връзките може да ви отведат до злонамерени уебсайтове, а файловете или прикачените файлове може действително да съдържат опасен зловреден софтуер.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *