AMD няма да поддържа Windows 10 на компютъра ви с Ryzen 8050/9000 от следващото поколение

Мениджърът на Lenovo обаче отговори с известна изненада, тъй като очевидно вътрешните тестове показват 10% увеличение. Този 10% скок се базира на данните от еднонишковия тест Cinebench R23. Изненадата на мениджъра обаче едва ли е изненадваща.

Не е лесна задача да се постигне 40% подобрение на IPC в рамките на едно поколение без мащабна архитектурна промяна. Например AMD постигна 52% скок с първото поколение Zen спрямо четвъртото поколение Bulldozer (Excavator), но всички знаем колко лош беше Bulldozer. Интересно е, че мениджърът на Lenovo разкри също така, че поддръжката на драйвери за Windows 10 ще бъде прекратена от AMD с APU Strix Point.

Това предполага, че фокусът ще бъде предимно върху самия Windows 11 24H2, а това е и логично, като се има предвид, че се шуми около NPU и ИИ производителността на тези части, както и следващото поколение Strix Halo, за което се говори, че ще бъде много мощно. Серията Ryzen 8050 или мобилният APU Strix Point беше представена за първи път от AMD през декември миналата година. За тези, които се чудят, серията Ryzen 8040 е с кодово име „Hawk Point“.

Според компанията Strix Point е „на път“ да бъде пуснат на пазара през втората половина (2H) на тази година. Все пак имайте предвид, че драйверите за чипсета на AMD, включително и най-новият, поддържат десктоп серията Ryzen 8000, която е различна от Ryzen 8050, за която става дума в статията.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *