Джон Тернус е фаворит за наследник на Тим Кук като главен изпълнителен директор на Apple

И тази година навършва 64 години. Въпреки че в доклада се казва, че “няма причина да се предполага, че смяната на ръководството е неизбежна”, съществуват множество възможности за това кой евентуално би могъл да поеме поста.

“Но Уилямс, който тази година навършва 61 години, е само с две години по-млад от Кук и вътрешни хора в компанията казват, че вече е малко вероятно той да бъде новият дългосрочен ръководител. Бордът на директорите на Apple вероятно ще иска изпълнителен директор, който, подобно на Кук и Джобс, ще се задържи на работа поне едно десетилетие.

“Ако ме попитате преди пет години, беше много ясно, че Джеф е водещ в групата за главен изпълнителен директор”, казва един от дългогодишните ръководители на Apple. “Но бавното обновяване на висшето ръководство оставя проблем с това кого можете да привлечете на работа.”

Но в доклада се казва, че “близки до него хора” смятат, че Кук ще бъде главен изпълнителен директор на Apple “поне още три години”. В момента Тернус е старши вицепрезидент на Apple по хардуерно инженерство и през последните няколко години заема все по-видима роля в Apple.

Докладът описва Тернус като “харесван в Apple”, с похвали от Тим Кук, Еди Кю и много други. Това го прави “по-вероятно от други членове на изпълнителния екип да се задържи дълго време”.

Тернус е харесван в Apple и е спечелил уважението на Кук, Уилямс и други лидери. “Тим много го харесва, защото може да направи добра презентация, много е кротък, никога не пише в имейли нещо, което е спорно, и е много сдържан при вземането на решения”, казва един от хората, близки до ръководния екип на Apple.

“Той има много мениджърски характеристики като Тим.” Кристофър Стрингър, бивш топ хардуерен дизайнер на Apple, нарича Тернус “надеждна ръка”, която “никога не се е проваляла с нито една роля, на която е била издигната”.

Еди Кю, изпълнителният директор на Apple, известен като най-близкия довереник на Кук, е казал частно на колегите си, че Тернус трябва да бъде следващият главен изпълнителен директор, според човек, запознат с въпроса.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *