Европа е несигурна дали амбициозната сонда до Меркурий ще достигне планетата.

След полученото съобщение онлайн, се споменава за “неизправност” в космическия апарат, която нарушава способността му да генерира тяга. Проблемът беше забелязан за първи път на 26 април, при орбитална маневра на основната двигателна система на космическия кораб. В същото време към слънчево-електрическата задвижваща система не е била подавана достатъчно електрическа енергия.

Според космическата агенция, екипът, включващ инженери от агенцията и нейните индустриални партньори, е започнал работа по проблема. До 7 май те са постигнали известен напредък, като са възстановили тягата на космическия кораб до около 90% от първоначалното ѝ ниво. BepiColombo е амбициозна мисия, чиито разходи се оценяват на 2 милиарда долара и е предприета съвместно с японската космическа агенция JAXA.

Мисията стартира през октомври 2018 г. с ракета Ariane 5. От работоспособността на двигателите зависи успехът на мисията. Критичният въпрос е дали при текущия мощностен режим BepiColombo все още може да изпълни основната си задача – да достигне орбита около Меркурий.

Той е от съществено значение за позиционирането на космическия апарат за навлизане в орбита около Меркурий. Другите два компонента на мисията са европейският орбитален апарат, MPO, и японският орбитален апарат, Mio. След планираното им пристигане в орбита около Меркурий през декември 2025 г., двата орбитални апарата ще се разделят и ще направят поне едногодишни наблюдения, включително характеризиране на магнитното поле на планетата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *