Майкрософт подготвя оферта от 16 милиарда долара за Valve

Компанията Valve притежава и управлява Steam Store и никога не е била в несигурност от финансова гледна точка. Мисълта за нейното превземане от друга компания често е обект на шеги. За Microsoft обаче има логични причини да се интересува от това.

Тя обаче се конкурира в пазара за преносими устройства, където Valve вече е утвърдена благодарение на Steam Deck. Допълнително, притежанието на Steam Store ще увеличи значително приходите на Microsoft от игри за компютри. Steam Store е ценен източник на приходи, който според някои оценки генерира над 10 милиарда долара годишно.

Самата Valve се оценява на около 8 милиарда долара, а съоснователят и изпълнителен директор Гейб Нюъл притежава нетно състояние от над 4 милиарда долара. Въпреки това, като частна компания, Valve разкрива много малко финансови данни, така че реалната стойност на Steam Store и на интелектуалната собственост като Counter-Strike, Dota и Half-Life остава загадка. За геймърите на компютри Valve вероятно е оценена на много повече от 16 милиарда долара.

Също така, има твърдения, че Гейб Нюъл притежава по-малко от 25 % от компанията, което значителна част от неговата стойност. Независимо от това, освен ако Нюъл реши внезапно да се откаже и пенсионира, изглежда малко вероятно Valve да приеме предложения за превземане, особено от Microsoft.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *