Човекът зад бранда на Apple смята, че iPhone стигна до своя максимум като марка.

Наскоро обаче Сегал изрази мнението си, че е крайно време Apple да се подложи на ребрандиране, което да представя по-добре постоянните иновации и динамиката на продуктите на компанията. Стив Джобс назначава Кен Сегал за творчески директор на рекламната агенция на Apple, за да работи по NeXT, и оттогава той служи на компанията. Той стои зад много известни кампании на Apple, включително рекламата Crazy Ones и рекламата Think Different. Най-голямото му влияние върху брандирането на Apple обаче със сигурност трябва да бъде префиксът “i”, който той измисля за продуктите.

Стратегията за брандиране показва, че префиксът представлява индивида, интернет, информацията и вдъхновението – всичко, което означава какво представлява компанията. Техниката на брандиране беше голям успех и беше установена тенденция всички следващи продукти на Apple да идват с “i”, като iPod, iPad и iPhone. Според доклад на Wired, Сегал смята, че Apple трябва да даде тласък на себе си и да избере свежа идентичност на марката, която да представя еволюиралата версия на водещите продукти на Apple, промяната в дизайна и новите технологии, които те включват по пътя си. Ето какво каза Сегал: “i” трябва да отпадне”, казва той.

Може да има маркетингови експерти, които да кажат, че Apple би била луда да се откаже от префикса, тъй като той все още е пред някои от най-великите марки в историята, но той не може да бъде защитен, а и твърде дълго време имаше компании с “i”, свързани с интернет, и това е проблем за Apple, известна с иновациите”. От 2007 г. насам Apple бавно преминава към ребрандиране, първо с Apple TV. Това обаче не беше умишлено, тъй като първоначално услугата трябваше да бъде брандирана като iTV. Apple се е позиционирала на пазара толкова силно, че с познаването на марката и лоялността към нея много потребители на Apple биха купували продуктите, дори ако префиксът не е налице, като например при MacBook.

При iPhone шансовете на лоялните потребители да резонират с името на марката са огромни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *