Милиардер цели да модернизира телескопа “Хъбъл” с мисия на SpaceX, но ще успее ли?

През 1990 година беше изстрелян телескоп, който сега остарява и бавно се приближава към Земята поради съпротивлението на атмосферата. Милиардерът предприемач и частен астронавт Джаред Айзъкман предложи изпращането на мисия за поддръжка на телескопа за първи път от 2009 година.

Тази мисия е част от серията от три мисии, изпращани от частни астронавти с хардуер на SpaceX. Планираната мисия е да проведат първата комерсиална космическа разходка, с Polaris Dawn, още тази година.

Предложението за “Хъбъл” на програмата Polaris беше публикувано за първи път през 2022 година, когато НАСА помоли и други компании да представят идеи в публично искане за информация. Все още няма официални актуализации относно резултатите, но въпросът отново се появи в новините с репортаж на Националното радио на САЩ.

Медията получи вътрешни имейли на НАСА, които показват различни реакции, включително опасения на някои хора относно риска за “Хъбъл”. Предишната мисия за обслужване на “Хъбъл” през 2009 година също предизвика опасения.

Въпреки това НАСА успешно възстанови мисията с резервен вариант, който не се окажа необходим. Сега “Хъбъл” има нужда от нови инженерни решения, тъй като предишната програма за ремонти спря през 2011 година.

Айзъкман и програмата Polaris се надяват да запазят работата на “Хъбъл” за по-дълго време чрез мисия за поддръжка, макар и неясността на статуса на всяко ново усилие за обслужване от 2023 година насам.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *