Космическият телескоп откри най-отдалечената галактика, която някога е била видяна.

Най-отдалечената галактика, JADES-GS-z14-0, се вижда такава, каквато е била около 300 милиона години след Големия взрив, съществувайки поне 100 милиона години по-рано от предишния рекордьор. Това означава, че светлината, която JWST видя от тази първична галактика, е пътувала 13,5 милиарда години по пътя си, за да достигне до нас. JADES-GS-z14-0 също не е сама.

Обявяването на откритията, направени през октомври 2023 г. и януари 2024 г., е най-новото развитие в продължаващото изследване на космическата зора, което телескопът на стойност 10 милиарда долара улесни като част от програмата JWST Advanced Deep Extragalactic Survey (JADES). JADES има за цел да предостави жизненоважни сведения за начините, по които са се развивали звездите, газът и черните дупки в първичните галактики, когато Вселената на 13,8 милиарда години е била много млада. „Тези галактики се присъединяват към малка, но нарастваща популация от галактики от първите половин милиард години от космическата история, в които наистина можем да изследваме звездните популации и характерните модели на химичните елементи в тях“, казва в изявление членът на екипа и учен от Института по космология „Кавли“ Франческо Д’Еудженио.

JADES-GS-z14-0 обаче не е забележителна само с това, че е отдалечена от Земята и колко рано е съществувала в космоса. Изключителната яркост на JADES-GS-z14-0 и фактът, че тази яркост се захранва от млади звезди, означава, че тази галактика представлява най-яркото доказателство за бързото формиране на големи, масивни галактики в ранната Вселена, открито досега. „Това е чудесна възможност да изучим как се зараждат галактиките.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *