Разглеждане на начините, по които изследователите разбиха 11-годишна парола за крипто портфейл за 3 млн. долара

Майкъл, който е базиран в Европа и е поискал да остане анонимен, е съхранявал криптовалутата си в цифров портфейл, който е защитен с парола. Той генерирал паролата си с помощта на мениджъра на пароли RoboForm и след това я съхранявал във файл, който е криптиран с инструмента TrueCrypt. Внезапно този файл се повредил и Майкъл загубил достъп до паролата, която е била с 20 символа, за да защити своите 43.6 BTC, които през 2013 година са стрували около 4 000 евро или 5 300 долара.

Той се притеснявал, че някой би могъл да хакне неговия компютър и да получи достъп до паролата. Гранд, известен хардуерен хакер, които е съдействал на друг собственик на криптопортфейл да възстанови достъпа си до 2 милиона долара в криптовалута, отказва да помогне на повечето хора, които се свързват с него за помощ. Вместо това, той консултира компании по изграждането на сложни цифрови системи.

Майкъл съхранява криптовалутата си в софтуерно базиран портфейл, което означава, че Гранд не е необходим за разбиването на паролата. Гранд разглежда възможността да разбие паролата с “грубата сила”, но се съмнява, че това ще е възможно. След месеци на обратен инженеринг Гранд и Бруно успешно намират правилната парола, която е генерирана на 15 май 2013 г. в 16:10:40 часа по Гринуич.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *