Не е необходим компютър с Snapdragon за новите ИИ функции на Microsoft.

Голямото допълнение към процесорите от серията Ryzen AI 300 е новият NPU, което предлага подобрена производителност на AI. Според AMD, този NPU достига максимална скорост от 50 TOPS (трилиони операции в секунда), надхвърляйки процесори като Snapdragon X Elite и Apple M4.

Интересен факт е, че AMD твърди, че това е първият NPU с т.нар. block floating point.

Компанията предполага, че това позволява добра производителност на AI без квантуване, което е обичайна техника, използвана за ефективно компресиране на моделите на AI на устройството (особено в смартфоните). С въвеждането на поддръжката на Copilot Plus в най-новите чипове на AMD е ясно, че не е необходимо да купувате компютър със Snapdragon, ако искате функции на изкуствения интелект в лаптоп с Windows.

Процесорите Ryzen AI 300 разполагат с до 12 високопроизводителни ядра Zen 5 и вградена графика AMD Radeon 800M. Например, AMD Ryzen AI 9 365 идва с 12-ядрен AMD Radeon 880M, 10 процесорни ядра, 20 нишки, базова тактова честота от 2 GHz и максимална тактова честота на усилване до 5.1 GHz, както и TDP по подразбиране от 28 W. AMD потвърди, че първите лаптопи с процесори Ryzen на Strix Point ще бъдат пуснати на пазара през следващия месец.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *