Китайска сонда кацна на тъмната страна на Луната и се готви да се завърне с голямо богатство

Забележително е, че това е вторият път, в който мисия Chang’e – подходящо наречена на китайската богиня на Луната – каца на страната на естествения ни спътник, която е обърната към Земята. В началото на 2019 г. четвъртата итерация на програмата влезе в историята като първото в света меко кацане на така наречената тъмна страна на Луната, която е половината, винаги обърната към Земята.

Сега Китай се опитва отново да влезе в историята с Chang’e 6, който трябва да загребе скали от тъмната страна на Луната и да излети отново, за да се върне у дома. След това тези космически скали ще бъдат изстреляни със специална ракета, която ще се срещне с орбиталния апарат на мисията, който в момента обикаля около Луната.

Една от тях е защо на страната, която е обърната към нашата планета, има много вулканични морета, известни като „марии“, а на далечната страна – не. Както обяснява ръководителят на научните изследвания на Луната в Европейската космическа агенция Джеймс Карпентър пред Ройтерс, пробите, събрани от близката страна на Луната по време на мисиите „Аполо“ през 70-те години на миналия век, предполагат, че някои от кратерите ѝ са резултат от тежки сблъсъци с астероиди.

Надяваме се, че получаването на проби от кратера на Аполо от другата страна на Луната ще покаже другата страна на тази история. „Това е наистина ключово събитие в историята на цялата Слънчева система, но има известни спорове дали се е случило или не“, казва Карпентър.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *