Новата функция за изкуствен интелект на Windows 11 позволява лесно кражба на информация.

Майкрософт публикува подробна информация за това, как работи функцията Recall, за да се справи с опасенията за неприкосновеността на личния живот. Изследователите обаче са категорично несъгласни с твърденията на компанията. Според експерт по киберсигурност Кевин Бомонт, работата на Recall прави лесно откриването и кражбата на информация, което представлява сериозен риск. Бомонт счита, че идеята за функцията е интересна, но изисква изключително внимателна комуникация, киберсигурност, инженерство и изпълнение, които може би Recall не притежава.

Recall действа като прави скрийншоти на всичко, което се случва на компютъра на потребителя в няколко секунди. Тези данни се запазват в база данни в потребителската папка, като се съхраняват в обикновен текст и не изискват системни права за достъп. Кевин Бомонт създаде уебсайт, който може да обработва базата данни на Recall и незабавно да търси информация в нея, но задържа проекта, докато Microsoft не направи нещо за подобряване на сигурността. Той предполага, че широката кибернетична общност ще се забавлява много с Recall, когато стане общодостъпно.

Макар Microsoft Defender да е добър в откриването на крадци на информация и зловреден софтуер, дори стандартният зловреден софтуер може да изтрие цялата база данни преди да започне автоматичното откриване. Предстои да видим как Microsoft ще реагира на разкритията. Засега Recall е технически достъпна в канала Release Preview на програмата Windows Insider и се очаква да се появи за широката публика с първите компютри Copilot+, като например новите Surface Pro и Surface Laptop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *