НАСА променя метода за ориентиране на телескопа “Хъбъл”.

Въпреки че телескопът премина в безопасен режим на 24 май, където остава до приключване на работата, тази промяна ще позволи на „Хъбъл“ да продължи да изследва тайните на Вселената през това и следващото десетилетие, като по-голямата част от наблюденията му няма да бъдат засегнати. През последните шест месеца един конкретен жироскоп все по-често връщаше дефектни показания, което накара космическия кораб да влезе в безопасен режим многократно и да преустанови научните наблюдения, докато телескопът очаква нови инструкции от Земята. Този един жироскоп е в състояние на „насищане“, при което той показва максималната възможна стойност на скоростта на завъртане, независимо от това колко бързо се завърта космическият кораб. Въпреки че екипът многократно е успявал да пренастрои електрониката на жироскопа, за да върне нормалните показания, резултатите са били само временни, преди проблемът да се появи отново, както стана в края на май.

По време на петата и последна обслужваща мисия на космическата совалка през 2009 г. на космическия апарат бяха инсталирани шест нови жироскопа. Към днешна дата три от тези жироскопи продължават да функционират, включително жироскопът, който в момента изпитва проблеми и който екипът ще продължи да наблюдава. „Хъбъл“ използва три жироскопа, за да постигне максимална ефективност, но може да продължи да извършва научни наблюдения само с един жироскоп. НАСА за първи път разработи този план преди повече от 20 години като най-добрия оперативен режим за удължаване на живота на „Хъбъл“ и позволяващ му успешно да предоставя последователни научни наблюдения с по-малко от три работещи жироскопа.

Преходът включва преконфигуриране на космическия апарат и наземната система, както и оценка на въздействието върху бъдещите планирани наблюдения. Екипът очаква да възобнови научните операции до средата на юни.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *