NVIDIA е по-скъпа от Apple и се конкурира с Microsoft за лидерство – 9 млрд. долара.

Данните от борсата Nasdaq показват, че пазарната капитализация на NVIDIA при затварянето на пазара днес възлиза на 3.012 трилиона долара, или с 12 милиарда долара над границата от 3 трилиона долара. За разлика от нея стойността на Apple на борсата в момента е 3.003 трилиона долара, което означава, че NVIDIA вече струва само с 9 милиарда долара повече от най-голямата или втората по големина технологична компания в света по отношение на приходите. Преди началото на днешната сесия NVIDIA и Apple струваха 2.92 и 2.99 трилиона долара, като на първата не ѝ достигнаха по-малко от 10 милиарда долара, за да изпревари Apple.

При затварянето на сесията Apple и NVIDIA са на стойност 3 трилиона долара, а NVIDIA води на Apple с 9 милиарда долара по пазарна стойност, след като добави повече от 5% по време на сесията. Цената на затваряне на NVIDIA съвпадна с максимума ѝ в рамките на деня. Всъщност през деня акциите потънаха до 1174.68 долара в началото на сесията.

В рамките на деня те достигнаха най-високата си стойност от 1224.49 долара, което е само с 9 цента повече от цената на затваряне. Скокът в цената на акциите на NVIDIA се отрази и в следборсовата търговия. След затварянето на пазара акциите добавиха още 57 базисни пункта към стойността си.

От друга страна, акциите на по-малкия конкурент на NVIDIA – AMD, и на гиганта в областта на изкуствения интелект Microsoft първоначално се понижиха съответно с 4 и 15 базисни пункта. По-късно обаче AMD тръгна нагоре и добави 16 базисни пункта. Тенденцията за понижение в следборсовата търговия е повсеместна, тъй като Alphabet, компанията – майка на Google, Apple, Meta и производителят на чипове Intel се оказаха на червено около час след затварянето на пазара.

На събитието главният изпълнителен директор на NVIDIA Дженсън Хуанг отново излезе на сцената и обяви следващото поколение чипове за изкуствен интелект на своята фирма.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *