Въздействието на НАСА във вашия дом: визуализация на космически мъглявини чрез Instagram

Това е филтър за разширена реалност (AR), наречен „Instagram experience“, който заснема изумително красиви небесни тела и ги поставя непосредствено до вас във фотоапарата. Това включва отломки от звезди, които са били унищожени при масивни експлозии на свръхнови, и плътни облаци от космически газ и прах, където активно се създават звезди. Филтърът за разширена реалност е добавен в Instagram, за да помогне за отбелязването на 25-ата годишнина на „Чандра“ – водещия рентгенов космически телескоп на НАСА, който стартира на 23 юли 1999 г.

Изберете опциите за ефекти (раздела, който прилича на три четирилъчеви звезди) и изберете желаната от вас опция. След това можете да запазите ефекта в камерата си и да го приложите към историите си или да изберете бутона „Опитай“ за незабавен достъп.

Изживяването в Instagram е генерирано с помощта на 3D модели, създадени на базата на данни от „Чандра“ и наблюдения от други телескопи. Необходимо е било и малко математическо моделиране, за да се фокусират тези космически музи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *