Функциите на изкуствен интелект в iOS 18 ще изискват явното желание на потребителя.

Очаква се това партньорство да бъде обявено следващата седмица на WWDC. Съобщава се обаче, че решението да се даде зелена светлина на сделката не е дошло лесно. Твърди се, че ръководителите са имали опасения за увреждане на репутацията от „нелоялен чатбот“, а някои хора в Apple дори са имали „философско отвращение“ към интегрирането на чатбот в софтуера на Apple.

Чрез възлагането на функцията чатбот на външни изпълнители Apple може да се дистанцира от технологията, а чрез предоставянето на функциите на изкуствения интелект като услуга за избор на потребителите ще им бъде предоставен изборът да я използват или не. Apple също така води разговори с Google за включването на Gemini в своите операционни системи. Тъй като договаря сделките за всеки отделен случай, Apple може в крайна сметка да предложи редица чатботове на трети страни в своите операционни системи, според днешния доклад, който се позовава на хора, запознати с въпроса.

Твърди се обаче, че Apple е осъзнала „рано“, че конкуренти като Google и OpenAI са „далеч напред в чатботовете и помощта в движение“. В iOS 18 работата на Apple по LLM вероятно ще бъде ограничена до новите функции на Siri, като се очаква за първи път виртуалният асистент да може да контролира всички отделни функции в приложенията. Очаква се тези функции да работят на устройството, като по-усъвършенстваните функции на изкуствения интелект ще разчитат на облачни сървъри.

Възможно е именно тук да се появи технологията на OpenAI. Независимо от това се смята, че Apple разглежда споразумението с OpenAI като временна мярка, докато продължава да работи по собствената си технология за генеративен изкуствен интелект.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *