ИИ ускорителите Intel Gaudi 3 ще струват 15 000 долара, което е наполовина на цената на NVIDIA Blackwell

Интел все още търси възможности да се възползва от шума около изкуствения интелект, тъй като има най-малък пазарен дял в индустрията сред трите големи компании NVIDIA, AMD и Intel. Фирмата се стреми да обърне тенденцията много скоро.

По време на главната презентация на Intel, изпълнителният директор на фирмата Пат Гелсингер предостави актуална информация за разработките в областта на изкуствения интелект, включително подробности за най-новите им ускорители на изкуствен интелект Gaudi. Според слайдовете на презентацията комплектът ускорители Gaudi 3 AI на Intel, който се състои от осем различни устройства, ще струва около 125 000 долара, което ще намали цената на отделен ускорител Gaudi 3 AI до 15 625 долара, докато цената на по-лошия ускорител Gaudi 2 AI е около 8 125 долара.

Цените са много по-ниски от това, което предлагат конкурентите като NVIDIA, като се очаква индивидуален графичен процесор Blackwell B100 AI да струва около 35 000 долара, което е почти повече от два пъти повече от това, което ще платите за най-високия клас ускорител на Intel. Тъй като NVIDIA отчита огромно търсене на Blackwell, цените се очаква да се увеличат.

Подобно на NVIDIA, Intel създава пълна екосистема от ускорители за изкуствен интелект Gaudi 3, като им предлага няколко варианта, които започват от 8 ускорителя и достигат до 512, 4096 и до 8192 суперклъстера с производителност от 15 екзафлопа, капацитет от 1 PB и безумна пропускателна способност от 1,229 PB/s. С ексклузивните отношения, които Intel има с правителството на САЩ, и с „евтините“ си ускорители Gaudi, Intel може потенциално да навреди на доминиращата позиция на NVIDIA в Китай, но засега това е само предположение.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *