Въртенето на вътрешното ядро на Земята наистина се забавя.

Изследователите, ръководени от екип от Университета на Южна Калифорния (USC), смятат, че тази промяна във въртенето на ядрото може да промени продължителността на дните ни – макар и само с няколко части от секундата, така че все още не е необходимо да пренастройвате часовниците си. “Когато за пръв път видях сеизмограмите, които подсказваха за тази промяна, бях вцепенен”, казва ученият по Земята Джон Видале от USC. “Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът беше неизбежен.”

Вътрешното ядро се е забавило за първи път от много десетилетия. Намира се на повече от 4 800 км под краката ни и далеч не е лесен обект за изучаване, въпреки че изучаването на неговите характеристики може да ни научи на много неща за историята на нашата планета. В това изследване Видале и колегите му анализират показанията от 121 повтарящи се земетресения, регистрирани между 1991 и 2023 г. около Южните Сандвичеви острови в южната част на Атлантическия океан.

Те добавят и данни от няколко ядрени опита. Възможно е да изпитаме леки промени в дните и нощите, но само много леки. “Ще бъде много трудно да се забележат, от порядъка на хилядна част от секундата, почти изгубени в шума на вълнуващите се океани и атмосфера”, казва Видале.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *