Новият режим в Android 15 ще предпазва от атаки чрез USB кабел по време на зареждане.

Тези товари с данни теоретично могат да компрометират устройството ви или да го накарат да предприеме някакво неизвестно за вас действие. Juice jacking се възползва от факта, че повечето устройства по подразбиране не блокират USB сигнализацията на данни, т.е. данните, които се прехвърлят през USB. Това означава, че макар на пръв поглед USB кабелът, към който включвате телефона си, да изглежда безобиден, в действителност той може да се опитва да изпрати някакъв полезен товар, за да завладее устройството ви.

Този полезен товар може да се състои от клавиатурни команди, които се опитват да наложат груба сила на заключения екран и след това да инсталират и стартират някое злонамерено приложение или може да задейства експлойт в USB протокола или да се възползва от начина, по който USB данните се обработват от определени компоненти. Повечето устройства с Android се бавят, когато неправилен ПИН код, парола или шаблон бъдат въведени многократно, което води до твърде дълъг период от време при грубото изтръгване на паролата. И накрая, Android не позволява достъп до външното хранилище на устройството, докато потребителят не отключи устройството и не промени USB режима на File Transfer/Android Auto (MTP), което предотвратява ексфилтрирането на файловете на потребителя без негово знание. Въпреки че наистина смятаме, че не трябва да се притеснявате за атаки от типа juice jacking, не можем да гарантираме, че това никога няма да се случи на вашето устройство.

За щастие в Android 15 се добавя вграден механизъм за защита на устройството ви от тези атаки. Ако задържите бутона за захранване, за да отворите менюто за захранване, и след това докоснете Lockdown (Заключване), за да активирате режим на заключване, Android 15 незабавно ще забрани достъпа до данни от USB. Режимът Lockdown беше въведен в Android 9 Pie през 2018 г. като незадължителна функция, която потребителите могат да добавят в менюто за захранване. Когато е активиран, режимът на заключване скрива известията и деактивира всички форми на удостоверяване с изключение на основното удостоверяване на потребителя (ПИН, парола или модел).

В Android 12 Google направи така, че превключвателят за режим на заключване да се появява по подразбиране в менюто за захранване на Android, въпреки че някои производители на оригинално оборудване го скриват или предлагат своя собствена, подобна версия на функцията на друго място. С това подобрение в Android 15 режимът на заключване вече дава на потребителите по-добра защита от всеки, който иска да изнесе данни или да поеме контрол над устройствата им. Изглежда, че Google не изисква от производителите на оригинално оборудване да поддържат тези API, така че някои устройства може да не поддържат подобрения режим на заключване в Android 15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *