Половин милион книги изчезнаха от Internet Archive след съдебна победа на издатели

За да възстанови достъпа, Internet Archive обжалва, като се надява да промени решението на предишния съд, като убеди Апелативния съд на САЩ във Втори окръг, че контролираното цифрово заемане на физически книги от Internet Archive следва да се счита за справедливо използване съгласно закона за авторското право. Съдебно заявление от април показва, че според Internet Archive че издателите нямат доказателства, че пазарът на електронни книги е пострадал от заемането на отворената библиотека и че за закона за авторското право е по-добре да се разреши заемането, отколкото да се предотврати.

“Ние използваме стандартна за индустрията технология, за да предотвратим изтеглянето и разпространението на нашите книги – същата технология, която използват корпоративните издатели”, пише в блога Крис Фрийланд, директор на библиотечните услуги на Internet Archive. “Но издателите, които съдят нашата библиотека, твърдят, че не трябва да ни се позволява да заемаме книгите, които притежаваме.

Те ни принудиха да премахнем повече от половин милион книги от нашата библиотека и затова обжалваме”. След като издателите спечелиха съдебно разпореждане, с което спряха цифровото заемане на Internet Archive, което “ограничава възможностите за работа с нашите цифровизирани книги”, както се казва на страницата за помощ на Internet Archive, отворената библиотека започна да се свива.

Макар че “премахнатите книги все още са достъпни за платени абонати”, всички останали бяха изтеглени, поради което много книги в колекцията на Internet Archive се показват като “Възможността за заемаве не е налична”. Оттогава Internet Archive бе затрупан със запитвания от читатели от цял свят, които търсят премахнатите книги.

В социалните медии хората питат защо толкова много книги изчезнаха от библиотеката. В отворено писмо до издателите, подписано от близо 19 000 поддръжници, феновете на платформата молят издателите да преразгледат принудителното изтегляне на книгите и бързо да възстановят достъпа до изгубените книги.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *