Астронавтите се заседнали на МКС докато учените на Земята се опитват да разберат проблема в Starliner.

Пътуването на Starliner не минава без проблеми. Служителите откриват пет различни изтичания на хелий, които засягат двигателната система на космическия кораб. НАСА предоставя допълнителни четири дни на Boeing за отстраняване на проблемите и връщане на астронавтите Уилмор и Уилямс на Земята.

Първоначалният план за оставане на двамата астронавти на Международната космическа станция за около седмица се променя, като техният връщан миналата седмица се удължава поне до 26 юни. Първият опит за свързване с МКС се проваля поради неизправност на навигационното устройство на Starliner, като космическият кораб задържа позицията си на около 250 метра от станцията. Стив Стич, ръководител на програмата за комерсиален екипаж на НАСА, заявява, че не се предполага, че Starliner няма да се върне цял въпреки проблемите, които възникват.

По време на обратното пътуване на Starliner той ще се нагрее значително при влизане в атмосферата, за да забави спускането си над пустинята Ню Мексико, използвайки преработена парашутна система. Първият изпитателен полет на Boeing с екипаж все още вдъхва съмнения и се очаква много неща да се оправят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *