Apple Intelligence няма да бъде достъпен за 450 милиона души в ЕС.

Компанията посвети приблизително 50% от своята презентация единствено на тези нови технологии и на това как те ще подобрят използването на нейните продукти. За съжаление изглежда, че близо половин милиард души няма да могат да се възползват от функциите на Apple Intelligence, поне не скоро.

Това е основната причина, поради която Apple беше принудена да промени много от своите политики, като например да премести iPhone към USB-C, да разреши магазините за приложения на трети страни и да позволи на разработчиците да използват платежни системи на трети страни, за да заобиколят задължителния досега 30% дял на Apple от всички печалби. Очевидно Apple смята, че DMA ще обърка плановете ѝ за Apple Intelligence, така че просто няма да го пусне там точно сега.

“Загрижени сме, че изискванията за оперативна съвместимост на DMA могат да ни принудят да компрометираме целостта на нашите продукти по начин, който рискува неприкосновеността на личния живот на потребителите и сигурността на данните”, се казва в изявление на компанията. Почти сигурно е, че Apple Intelligence ще бъде още един начин, по който ще накара потребителите да останат затворени в нейната екосистема.

Възможно е Apple да се опасява, че за да спазва DMA, ще трябва да отвори Apple Intelligence за други екосистеми, като например Android. За съжаление това ограничение в ЕС няма да се отнася само за генеративните функции на изкуствения интелект под шапката на Apple Intelligence.

Две други функции, представени на WWDC – iPhone Mirroring и SharePlay Screen Sharing, – очевидно също няма да бъдат достъпни в ЕС. Не е ясно каква част от тези функции може да бъде негативно засегната от DMA.

Това няма да се случи бързо, но ако Apple пусне нова версия на iOS в ЕС, която има само няколко нови функции, които не са свързани с изкуствения интелект, евентуалното пренасищане на разработката със сигурност ще предизвика отлив на потребители.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *