Apple признава, че 8GB RAM не са достатъчни

За съжаление, ако сте повярвали на твърдението на Apple, че 8 GB обединена памет са достатъчни за базовия модел Mac компютри Apple, няма да можете да я използвате. В Xcode 16 има изискване за памет за Predictive Code Completion и това е най-близкото нещо, което ще получим от Apple, до признанието, че 8 GB памет наистина не са достатъчни за нов Mac през 2024 г.

Тя работи с помощта на модел за машинно обучение, създаден за Swift и Apple SDK, казва компанията. Всички използвани данни остават на устройството и изискват силициев Mac на Apple, което има няколко предимства. От една страна, тя ще бъде поверителна и сигурна.

Друго предимство е, че ще работи напълно офлайн, дори когато не сте свързани с интернет. Разработчиците използват модели за машинно обучение и изкуствен интелект, за да си помагат при писането на код, откакто това е възможно. Тя ще ви спести време, като напише кода вместо вас. В този случай тя е по-полезна, тъй като е вградена директно в средата за разработка Xcode.

Въпреки това, както Apple обяснява в бележките към бета версията на Xcode 16, функцията Predictive Code Completion не е ограничена само до силициевите компютри на Apple с MacOS Sequoia. То изисква и поне 16 GB обединена памет. За да сме наясно, Xcode 16 ще работи добре на Mac компютри с по-малко унифицирана памет – само функцията Predictive Code Completion няма да се поддържа. Разбира се, това е проблем, тъй като повечето Mac компютри, които Apple продава днес, все още започват само с 8 GB обединена памет.

Сред тях са базовите версии на Mac Mini, iMac, MacBook Air и MacBook Pro. Вече знаем, че работните потоци с изкуствен интелект и ML, които се изпълняват на устройството, изискват голяма мощност на NPU и системна памет. Макар че засега това засяга само разработчиците, използващи Xcode, вероятно това е първото от многото хардуерни ограничения, които ще започнат да се прокрадват към купувачите, закупили силициев Mac на Apple, без да обновяват паметта. Едно нещо беше, когато Apple дебютира през 2020 г. със своята серия процесори M1 с 8 GB обединена памет, но сега сме на години разстояние от това.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *