Извънземните кораби евентуално са оставили следи в Космоса, които можем да открием.

За да се справи с този на пръв поглед непосилен за физиката трик, това хипотетично задвижване би трябвало да генерира вълна, която кара тъканта на пространството да се разширява пред него и да се свива зад него. В статия, която все още не е рецензирана от специалисти, екип от изследователи от водещи университети, включително Оксфорд и Института “Макс Планк”, предполага, че колапсът на деформирания балон на Алкубиер може да генерира гравитационни вълни, които можем да открием. Забавен мисловен експеримент, който може да ни помогне в търсенето на извънземен живот, независимо колко малко вероятен е той.

Например, спирането би могло да бъде изключително трудно, тъй като пътниците не са в състояние да влияят на света извън балона на деформацията, както посочват изследователите. Друго “ключово предизвикателство е стабилността”, се казва в документа. “Не е известно уравнение на състоянието, което би поддържало задвижването през такъв балон в стабилна конфигурация във времето.

Ако подобен балон колабира, той би могъл да генерира гравитационни вълни, които се различават от тези, които можем да наблюдаваме. “Като цяло, сигналът е много различен от типичните компактни двойни коалесценции, наблюдавани от детекторите на гравитационни вълни, и прилича повече на събития като колапс на нестабилна неутронна звезда или челен сблъсък на две черни дупки”, се казва в статията. Засега обаче заключението на авторите не е нищо повече от увлекателен мисловен експеримент.

“Ще бъде необходима допълнителна работа, за да се разбере колко общи са подписите и да се характеризира правилно тяхната откриваемост”, заключават изследователите. Снимка: Unsplash

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *