ChatGPT провокира огромно намаление в търсенето на дигитални свободни професии

Търсенето на работа в областите, податливи на автоматизация, като програмиране, софтуерно разработване и приложения, е намаляло с 21%. В сравнение, въвеждането на данни и постпродукцията в социалните медии са намаляли с 13%.

Работните роли, свързани с генериране на изображения, включително графичен дизайн и 3D моделиране, са намалели с 17%. Тенденциите в търсенето в Google потвърждават по-голям намалятелен спад в сектори, използващи генеративен изкуствен интелект.

Изследването, проведено за периода от юли 2021 г. до юли 2023 г., анализира близо два милиона работни обяви в 61 държави. Категоризира работните места според предразположеността им към автоматизация, ръчна работа и генериране на изображения и отбелязва значителен спад в обявите за работа в тези сектори след увеличаването на ChatGPT.

Д-р Синронг Джу, съавтор и доцент по маркетинг в Imperial College Business School, отбелязва огромното влияние на ChatGPT върху работното място и изразява съмнения относно качеството на работата, осигурявано от изкуствения интелигент и дали организациите са удовлетворени от него в сравнение с фрийлансърите. Въпреки негативните тенденции, изследователите също отбелязват, че с появата на нови технологии винаги ще се появят нови работни места.

Д-р Синронг Жу предполага, че заплахата за дигиталните фрийлансъри е реална и се опитва да подчертае важността на човешката креативност и емоционална интелигентност. Той препоръчва разнообразяване на уменията и специализиране в области, където човешките качества са от съществено значение.

Освен това, въвеждането на инструменти на ИИ с цел подобряване на производителността и качеството на работата може да превърне потенциалните заплахи в предимства.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *