Япония постигна скорост от 402 Tb/s за оптичен пренос на данни

Докладът, описващ достижението, беше представен на Optical Fiber Communication Conference 2024 в Сан Диего. В него се посочва, че за постижението са допринесли Институтът за фотонни технологии в Астън и Nokia Bell Labs. NICT и партньорите му успяха да предадат сигнали по 1505 канала през 50 км оптичен кабел.

Един от използваните усилватели е влакнест усилвател с тулиево допинг, използващ системи за C-лента или C+L-лента. Допълнително са използвани полупроводникови оптични усилватели и Раманови усилватели, които помогнаха за постигането на скорост на предаване на данни от 256 Tb/s през почти 20 THz. Използвани са и други усилватели, които осигуриха кумулативна широчина на честотната лента от 25 THz за скорост на предаване на данни до 119 Tb/s.

Тези постижения са постижими с наличните технологии, които използват доставчиците на интернет услуги. Демонстрацията показва неизползвания потенциал на настоящата технология и сочи потенциално по-дълъг живот, както и удобството за разширяване на разгръщането на оптични влакна и системи от ново поколение. Въпреки това, внедряването на тези подобрения може да бъде неосъществимо за много национални доставчици на услуги.Това е особено вярно за регионални и местни доставчици, които все още използват медни кабели.

Изследванията на организации като Японският национален институт за информационни и комуникационни технологии ще продължат да разработват нови методи и компоненти за усилване, като същевременно ще проучват новата широколентова мрежа и нейната съвместимост със съществуващата инфраструктура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *