Вътрешното ядро на Земята се размества – какво значи за нашия свят?

В новото изследване на Университета на Южна Калифорния, публикувано в Nature, се забелязва, че вътрешното ядро на Земята се движи по-бавно от повърхността, което се нарича “връщане назад”, и това се случва от 2010 г. насам. “Когато за пръв път видях сеизмограмите, които подсказваха за тази промяна, бях смаян”, казва изследователят Джон Видейл. “Но когато открихме още две дузини наблюдения, сигнализиращи за същия модел, резултатът беше неизбежен.

Изследователите измерват сеизмичните данни от земетресенията от 1991 до 2023 г., както и ядрените опити, извършени от САЩ, Франция и Съветския съюз от 1971 до 1974 г.

Въз основа на тези данни Видале преценява, че по-бавната скорост на вътрешното ядро е резултат от разбъркването на течно желязо във външното ядро на Земята. Този течен метал е отговорен за генерирането на магнитното поле на Земята в допълнение към аспектите на гравитацията, свързани с мантията. На този етап обаче това, което ще се случи с планетата в резултат на това, е само предположение.

Въпреки това Видейл казва, че продължителността на дните ни може да бъде удължена – с невероятно бързата за Земята скорост от части от секундата.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *