Заявлениятата на Зукърбърг срещу конкурентите му за изкуствен интелект.

Наш господар? Или нещо съвсем друго, може би дори нещо свръхестествено?

“Намирам, че е доста неприятно, когато хората в технологичната индустрия говорят за изграждането на този “единствен истински ИИ”. Сякаш си мислят, че създават Бог или нещо подобно.

Ние не правим това, не мисля, че това е начинът, по който се случва”, казва Зукърбърг. “Някои хора казват, че ще има един истински голям изкуствен интелект, който ще може да прави всичко, а аз просто не мисля, че това е начинът, по който нещата са склонни да се развиват.

Разбирам защо, ако си в някоя лаборатория за ИИ, искаш да се чувстваш така, сякаш това, което правиш, е супер важно, сякаш “ние създаваме единственото истинско нещо за бъдещето”.” “Но аз просто мисля, че реално нещата не работят по този начин.

Не е като да има едно приложение на телефоните на хората, което те да използват. Няма един създател, от който хората да искат цялото си съдържание, няма едно приложение, от което хората да искат цялото си съдържание, няма един бизнес, от който хората да искат да купуват всичко.”

Той има право, макар че го прави без никакво чувство за ирония. В края на краищата Meta създава впечатление, че иска да притежава абсолютно всичко от нашия цифров живот, доколкото е възможно.

Facebook започва като онлайн справочник за колежани, в който те могат да проверяват колко секси са техните колежки. Ако метавселената на Зукърбърг не е опитът му да превърне Meta в универсално приложение за почти всичко, не сме сигурни какво е.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *