10 000 пъти по-умна изкуствена интелигенция: замисълът на този милиардер

През 2019 г. Флагманският фонд Vision Fund на мултинационалния холдинг SoftBank отбеляза рекордните по онова време 27 млрд. долара загуба през фискалната си 2021 г., която приключи на 31 март 2022 г., тъй като много от акциите му с висок ръст и технологични акции бяха подкопани от заплахата от повишаване на лихвените проценти, което накара Масайоши Сон да премине в така наречения от него “защитен” режим. Но сега, след като се е сблъскал с препъни камъни, признал е грешките си, обещал е да се поучи от тях и е излязъл от другата страна с печалба, Сон се е насочил към нова мания: изкуствен свръхинтелигентност (ASI).

Нещо повече, милиардерът вярва, че е поставен на Земята, за да направи това бъдеще реалност. “SoftBank е основана с каква цел? С каква цел съм роден аз?

Може да звучи странно, но мисля, че съм роден, за да реализирам ASI. Милиардерът твърди, че всяка инвестиция, която е направил през кариерата си – от Uber до Alibaba – е била само “загрявка” за инвестициите му в изкуствен интелект. “Реализирането на ИИ е единственият ми фокус”, казва той пред Financial Times.

Този изключителен фокус върху ИИ следва обещанието на SoftBank да направи пет отделни мащабни инвестиции в ИИ на стойност поне 1 млрд. долара през май. Сон вече беше подкрепил множество компании за ИИ преди този анонс, включително вложените от него 200 млн.

долара в Tempus AI, стартъп за анализ на медицински данни през април – но сега темпото изглежда се е ускорило. По време на срещата си с акционерите миналата седмица Сон също така подчерта възможностите в областта на автономното шофиране, роботиката с изкуствен интелект, центровете за данни и други, които ще разгледа занапред. В типичния си стил милиардерът започна да обсъжда от сърце и с интроспекция своя инвестиционен живот.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *