Невидима София: изчезналите киносалони

Днес елегантно декорираните зали на старите софийски кина избледняват в миналото като усмивки от старите ленти, а на тяхно място са изникнали белезите на новото време – универсални магазини, супермаркети, офис сгради. От първите столични киносалони единствено „Влайкова“ и до днес се издига като паметник на духа на стара София. От 24 до 27 април в галерия nOva art space посещаваме съвместната изложба на Програмата и L’Europeo, където фотографиите на Александър Станишев, Георги Андинов и Ивелина Димчева, съчетани с архивни кадри от златната ера на българското кино, проследяват и припомнят първите трепети на софийското общество пред магията на киноизкуството.

През есента на 2023 чрез фотоизложбата Невидима София Програмата изследва в дълбочина гаснещите архитектурни съкровища, които се крият в неизследваните улици на столицата. Сега медията отново поема ролята на куратор и се връща във времената, когато столичани прекарват вечерите си пред екраните на кина като Глория палас, Роял, Европа палас, Балкан, Рекс, Славянска беседа, Сердика, Македония и много други. Днес киното се възприема широката публика преди всичко като развлечение, а неговите храмове един по един отстъпват място на модерния си еквивалент – големите мултиплекс кина и моловете.

Кристалната картина и тътенът на висококачественото озвучаване обаче не могат да изместят магията на изгубената софийска кинокултура. Создаването на кино Модерен театър през 1908 година, а по-късно и на Одеон (тогава на улица Цар Симеон) бележи началото на българската киноиндустрия, а оттам нататък изникват салони навсякъде в София, както и на други места в страната. Днес локациите на тези знакови културни средища са забравени, а сградите на някои от тях отдавна вече не съществуват.

Съвместната изложба на Програмата и L’Europeo Невидима София: изчезналите киносалони проследява и припомня историите на най-ранните кина в града. Вълнуващият фоторазказ е пътешествие в самото начало на XX век.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *