Учените се тревожат за супервулкан, който би могъл да постави край на цивилизацията.

Супервулканите представляват заплаха за разрушение, различна от тази, която спасяват супергероите. Терминът се отнася за вулкани, които са изхвърлили повече от 380 кубически километра материал. Такъв е случаят с Лонг Вали, образуван преди 760 000 години при “суперизригване”.

Вместо обичайните планински вулкани, калдерите имат разрастващи се вдлъбнатини, като тази на Лонг Вали, която е дълга 28 километра, широка 18 километра и дълбока приблизително 900 метра. Възможността за повишена земетресателна активност в региона вдига тревога сред учените. Специалисти от Геологическата служба на САЩ изразяват загриженост по възможните последици от евентуално изригване, като същевременно посочват, че по-голямата част от вулканите като Лонг Вали изпитват по-малки изригвания с по-малко експлозивни потоци лава.

През 2017 година имаше сигнали за “тревожни признаци за вулканична активност” в Лонг Вали, но те още не са довели до изригване. През 2023 година, ученият Еторе Бионди и неговият екип започват изследвания, за да разберат активността на вулкана, като използват оптични кабели за събиране на акустични данни и откриват магмената камера в Лонг Вали да е покрита с твърда скална структура.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *